Skotsk født mørkerød tyr, der giver en god tilvækst. Han er far til 467 skotsk fødte kalve og ca. 40 dansk fødte. Temperament på afkom er OK. Afkom har en højtstillet kropsbygning og får et stort løft på størrelsen. Afkommet har pænt kort trekantet hoved og tykt bølget hårlag
Racekombination: 100 % HLC.
Farve: Rød
Far: Alasdair Ruadh 8th of Leys
Mor: Baravalla Mini 12th of Douneside
Baraiche 2nd of Douneside
Assenbjerg Urani urd
Vurdering af potentiel Avlstyr.
Når kalven fødes uden hjælp, og vi tror, at den har potentialet til at blive opdrættet som en avlstyr, er den første kontrol at se på moderens ben, klove og yver. Hvis yveret er for stort, patterne lange, fødderne ikke er perfekte, og moderen ikke går godt, skal kalven kastreres / mærkes til slagtning.
Hvis kalven består ovennævnte, opvokser kalven med besætningen, uden særlig behandling, så præstationstallene ikke forvrænges. Vores tyre og deres kalve skal vokse på græs, derfor vil massiv korn fodring vil fordreje vores mulighed for at måle deres potentiale til at klare sig på mark og i naturen.
En vejning ved 200 dage forudsiger tyrens evne til at producere døtre med et højt mælkeudbytte, der igen vil give deres kalve den bedste start.
En vejning på 365 dage giver sammen med 200 dages vægt kalvens evnen til at vokse og give den bedste slagtekrop størrelse.
Vores mål er at den levende vægtforøgelse fra fødslen skal overstige 1 kg pr. Dag.
Ved etårsalderen skal Tyren kåres og klare sig godt.
Racepræget skal være i orden, især horn skal komme lige ud og derefter rejse sig. Tyr med horn, der vender ned, vil producere kvier med flade hoveder eller, endnu værre, med nedhorn.
Kroppen skal være harmonisk, ryggen lang, lige og bred, lårene skal være muskuløse for vellykkede tyre, men vigtigst skal han gå godt, og jeg skal kunne lide ham, han skal kunne håndteres let og have et stille føjeligt temperament.
Avlen
Hos Assenbjerg Highland Cattle avler vi efter det helstøbte dyr, hvor temperament, eksteriør, styrke og kød er vigtigt. I avlsarbejdet læner vi os op af de skotske avlsmål.
Vi importerer sæd fra de bedste Skotske tyre, for at udvikle besætningen og får samtidig nyt avlsmateriale der ikke er i familie med køerne. Sæden bruges på de bedste køer og kvier, ved at inseminere de bedste hundyr bliver den nye sæd afprøvet, og bliver resultatet godt, får inseminationstyren et stigende s-indeks, og vores kvier er bedre avlsdyr.
Avlsdyrene skal have et godt s-indeks, gerne over indeks 110, men eksteriøret skal også være i orden. I brug af indekset skal vi tage højde for at importerede dyr og herunder sæd, ved import tildeles et meget lavt S-indeks, fordi det danske system ikke kender deres avlsværdi. Importerede avlsdyr er gamle før deres indeks afspejler deres avlsværdi (S-indeks) korrekt.
Kåring: alle køer, kvier og tyre kåres.